Bemutatkozás

Figyelem! Új ablakban nyílik meg. PDFNyomtatásE-mail

 

Kedves Növendékek, Tisztelt Kollégák, Szülők!

Győr a kultúra városa. Ebben a sokszínű, izgalmas, lendületes városban 1946-os alapítása óta működik iskolánk, a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. A „Győri Konzi” egy olyan nagy múltú intézmény, ahonnan sok ismert művész indult útjára, akik Magyarországon és a világ minden táján öregbítik iskolánk hírnevét. Az évtizedek alatt többször átalakuló, megújuló intézmény 1997-ben vette fel névadója, Richter János nevét, aki 1843-ban Győrben született, és az európai zenei élet meghatározó és ismert karmestere, zenész egyénisége volt 1916-ban bekövetkezett haláláig.
A földrajzi fekvését, kiváló természeti és gazdasági adottságait jól felhasználó város ideális továbbtanulási helyszín a fiatal diákoknak. A Széchenyi István Egyetem Varga Tibor Zeneművészeti Intézete, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Győri Nemzeti Színház jelenléte fontos szempont a zenei pályát választó növendékek számára.

Hangversenyeken, hazai és nemzetközi fesztiválokon és lemezfelvételek alkalmával tanulóink lehetőséget kapnak, hogy kiváló tanárok irányításával megtanulják a zenészmesterség fortélyait. Különböző iskolai zenekarokban, együttesekben elsajátíthatják az együtt muzsikálás nehézségeit, örömeit. Ilyen csoportok a Richter János Vegyeskar, az iskolai fúvószenekar, az egyetemmel közös fenntartású koncertfúvószenekar, a Symphonic Band, és a Richter János Kamarazenekar.

Növendékeink az országos zenei versenyeken és az Országos Kompetenciaméréseken is egyaránt tartósan kiemelkedő eredményeket érnek el, amely pedagógusaink oktató-nevelő munkájának színvonalát is fémjelzi. Intézményünk nevéből is kitűnik, hogy a tehetséggondozási munka alap- és középfokon is biztosított.
Tagiskolánk, a Bartók Béla Ének-Zenei Általános Iskola szintén több évtizedes hagyományokat ápol, aminek köszönhetően tanulói közül évről évre többen választják a zenei pályát. A diákok zeneértő, zeneszerető emberekké válnak, de nem lesz mindegyikből muzsikus. Gimnáziumokban, szakközépiskolákban tanulnak tovább, ahová tovább viszik az általános iskolában kapott tudást és értékeket.
Iskolánk behatárolható, emberi léptéke, családias légköre nagyban segíti nevelési céljaink megvalósítását, és egyben záloga a jól működő szülő-pedagógus kapcsolatnak. Kérem tiszteljék meg intézményünket érdeklődésükkel, remélem a jövőben lesz alkalmunk Önöket személyesen is iskolánkban üdvözölni.


Tisztelettel:
Baross Gábor
igazgató